25 Nov 2012

Belajar Listening TOEFL 3


Skill 3: Hindari Bunyi Kata yang Mirip
Seringkali jawaban yang salah dalam Listening Part A merupakan kata-kata yang bunyi pengucapannya mirip tapi tentu saja maknanya berbeda. Anda harus betul-betul menghindari jawaban seperti ini.

Example/contoh:

On the recording, you hear:
Man                             Why couldn’t Mark come with us?
(Woman)                     He was searching for a new apartment.
(narrator)                     What does the woman say about Mark?

In your test book, you read:
(A)             He was in the department office.
(B)              He was looking for a place to live
(C)              He was working on his research paper.
(D)             He had an appointment at church.

Kata kunci pada baris ke dua adalah searching dan apartment. Pada jawaban (C) dan (D), kata research dan church berbunyi mirip dengan kata search, jadi ke dua jawaban ini salah. Pada jawaban (A) dan (D), kata department dan appointment berbunyi mirip dengan kata apartment, jadi jawaban ini salah. Olehnya, jawaban paling tepat yaitu (B).

Strategi menghadapi Listening Part A (skill 3):
1.      Identifikasi kata-kata kunci pada baris ke dua percakapan.
2.      Identifikasi kata-kata kunci di jawaban yang cara pengucapannya mirip dan jangan pilih jawaban-jawaban tersebut.

Exercise: di latihan soal ini, temukan dan garis bawahi kata kunci pada dari baris ke dua percakapan Kemudian garis bawahi kata-kata yang bunyi pengucapannya mirip dan pilihlah jawaban paling tepat. Ingat bahwa kemungkinan besar jawaba yang benar yaitu jawaban yang tidak berisi kata yang bunyi pengucapannya mirip dengan baris ke dua percakapan.

1. (Woman)    : I heard that Sally just moved into a new, big  house near  the beach.
    (Man)         : But, Sally doesn't have a cent!
    (Narrator)  : What does the man mean?

    (A) Sally has no sense of responsibility
    (B) Sally sent her friend to the house.
    (C) Sally has no money
    (D) Sally is on the set with her.

2. (woman    : Di they get the news over they wanted?
    (Man)       : No. They lacked the money.
    (Narrator) : What does the woman mean?

   (A) They locked the map in a car
   (B) They looked many times in the car
   (C) It cost a lot of money when the car leaked oil
   (D) They didn't have enough money to buy another car

3.  (Man)    : Have you finished packing yet?
   (Woman) : You should call the porter to get the suitcases.
   (Narrator) : What does the woman mean?

   (A) it's important to pack the suitcases
   (B) They need help carrying their bags
   (C) The man should pack his suit in case he needs it
   (D) The suitcases are quite portable


TOEFL EXERCISE: In this exercise, listen carefully to the short conversation and questions in the recording program and then choose the best answer to the questions. You should be careful to avoid answers with similar sounds (HINDARI JAWABAN YANG BUNYI PENGUCAPANNYA MIRIP)



Silahkan klik audio di samping untuk mendengarkan rekamannya. Tunggu beberapa saat untuk loading. Bisa di download (denganIDM).


1. (A) She has to wait for some cash
    (B) The waiter is bringing a glass of water
    (C) The lawn is too dry
    (D) She needs to watch out for a crash

2. (A) The sweater's the wrong size
    (B) The man's feet aren't sweating
    (C) The sweater makes the man seem fat
    (D) The sweet girl doesn't feel right

3. (A) He has been regularly using a computer
    (B) He communicates with a Boston Company
    (C) He regularly goes to communities around Boston
    (D) He has been traveling back and forth to Boston

4. (A) He though the lesson didn't matter.
    (B) He couldn't learn the lesson
    (C) He learned a massive number of details
    (D) He didn't like most of the lesson

5. (A) Some animals started the first fire
    (B) Animals are killed by forest fires
    (C) In the first frost, animals die
    (D) Frost can kill animals

6. (A) Twenty pairs of shoes are on sale
    (B) The shoe salesclerk spent twenty dollars on papers
    (C) The shoes cost twenty dollars
    (D) The shoes could be repaired for twenty dollars

7. (A) Tom shoes cost twenty dollars.
    (B) Attendance wasn't necessary at biology lab
    (C) Tom went to biology lab
    (D) There was a tendency to require biology class

8. (A) The meal will be served at noon
    (B) The males should be driven there by noon
    (C) He's expecting the ice to meals
    (D) The letters ought to be delivered at 12:00

9. (A) The weather will probably get worse
    (B) The newspaper headlines described a bad weather
    (C) There was news about a head string man
    (D) He has a new bed.
10. (A) If he could do the grocery shopping.
    (B) If she prefers cooked vegetables or slad.
    (C) If she could help prepare the salad.
    (D) if she minds shopping for vegetables.


Answer Keys:
  1. C
  2. A
  3. D
  4. B
  5. B
  6. C
  7. C
  8. D
  9. A
  10. C

Don't Miss



comments

0 comments:

Post a Comment