Recount text beserta soal dan jawaban: A life lesson

I lost my father when I was only nine years old. This was the biggest loss I have had. He was everything to me, his only daughter. We were so close. I did not lose him to death though. I lost him in a much harder way: I lost my father to drugs. He got addicted and started to ignore my brother and me. 

One cool summer night, my brother, a couple of our friends, and I were watching Scary Movie 3 in the living room. Around 9:30 pm, when I looked toward the kitchen, I saw orange and yellow flames reflecting off the door's window. It was a mess explosion caused by his careless actions under the influence of the drugs. 

After the fire was out, I saw my dad run around to the backyard and jump into the pool. I knew then that he had gotten burned. He ended up confined in the hospital. After he got better, they put him in jail for a month under drug charges. I was so mad and hurt, and suffered from severe depression. It destroyed my health and my social life.

One day, one of my teachers stopped me in the hall to ask if I was okay. She asked if she could help me, if I would tell her what was going on. So I did. She helped save me and lift me back up. After a while, I started to feel and do better. She is now one of my greatest friends and mentors, and we talk daily. I could never repay her for everything she has done for me. 

Through my experiences, I learned never to do anything without thinking of how it will impact the people around me. 

(Adapted from "A Life Lesson" Anonymous. Teen Ink)

1. What was the source of the writer’s problem? 

A. Her father was a victim of an explosion 
B. Her father was confined to the hospital 
C. Her father was heavily addicted to drugs 
D. Her father was imprisoned for drug offenses 
E. Her father destroyed her health and social life

2. Paragraph 4 is about… 
A. how the writer solved her problem 
B. how her teacher helped her recover 
C. how the teacher stopped her in the hall 
D. how the writer met her only best friend 
E. how the writer repaid her teacher’s kindness

3. How did the writer recover from her difficult situation?
A. She went to see doctors in hospitals. 
B. She left her father and her home 
C. She stopped going to school. 
D. She abandoned her friends 
E. She talked to her teacher

4. The writer's father got burned … the mess explosion.
Which of the following completes the sentence best? 
A. since.
B. despite.
C. because.
D. because of
E. consequently.

Sumber: soal UN SMA/MA tahun 2019.
Readmore → Recount text beserta soal dan jawaban: A life lesson

Teks report dan jawaban: Skateboards

Skateboards 

Skateboards are sports equipment used for the activity of skateboarding. A skateboard consists of a specially designed maple wood board combined with a polyurethane coating in order to have smoother slides and stronger durability. Most skateboards are made with 7 plies of this wood. 

Many skateboards exist with exotic or alternative constructions. Traditional complete skateboards consist of the deck (often with grip tape applied on top to enhance traction), trucks (with urethane bushings), wheels (with sealed bearings), nuts, and bolts to fasten the truck and wheel assembly to the bottom of the deck. Recently, electric skateboards have appeared. These no longer require the propelling of the skateboard by means of the feet; rather an electric motor propels the board, fed by an electric battery. 

The board types depend largely upon their desired function. The two common types of skateboards are the longboard and the shortboard. Longboards are the type of skateboard with longer wheelbases (over 33 inches long) and larger, softer wheels. Shortboards are the type of skateboard that commonly have a rectangular shape kick tail at the back and a rounded nose in the front. They are usually less than 34 inches long. Besides, longboards are usually faster and are mostly used for cruising and racing, while shortboards are mostly used for doing tricks.

Sumber: Soal UN SMA/MA tahun 2018/2019.


1.The writer's purpose of the text is ....

a.to describe to the readers about skateboards in general

b.to inform the readers about skateboarding equipment

c.to explain how skateboards are classified

d.to entertain the readers by describing skateboards

e.to persuade the readers to try skateboarding


2.What can we conclude about a longboard?

a.It is a good tool for pleasure.

b.It is easy to use.

c.It is flexible to modify.

d.It is perfect for speed competition.

e.It is usually used for maneuver.


3. How do you compare paragraphs 2 and 3 in terms of the aim? 

A. Paragraph 2 describes the parts of the skateboard; paragraph 3 the types of skateboards. 

B. Paragraph 2 describes the skateboard construction; paragraph 3 the types of skateboards. 

C. Paragraph 2 describes the skateboard construction; paragraph 3 the size of skateboards. 

D. Paragraph 2 describes the parts of skateboard; paragraph 3 the size of skateboards. 

E. Paragraph 2 describes the skateboard measurement; paragraph 3 the types of skateboards.


4. The underlined word in “… combined with a polyurethane coating in order to have smoother slides and stronger durability" in paragraph 1 means … 

A. stability 

B. ability 

C. flagrancy 

D. enormity 

E. permanency

Readmore → Teks report dan jawaban: Skateboards

Contoh Teks Discussion & Jawaban (updated)

Will solar energy ever be a main source of energy for industrial societies? Solar energy is cheaper than any fossil fuel because we can get an abundant source of energy from the sun.

In sunny deserts, the sun’s radiation that reaches the ground can be used to produce electricity for industries and homes. In one experiment, solar ponds can produce hot water to drive generators.

Unfortunately, we can’t power our homes entirely on sunlight. Solar energy can only be exploited in bright light. Its great potential, therefore, is in countries that have clear skies for most of the year. Most houses, however, are not in the sunniest part of the world. In addition, to convert sunlight directly into electricity, solar cells are needed. Although they are very cheap to run, relatively they are expensive to buy and many people can’t afford them.
(Soal UN SMA/MA IPA 2011/2012)

1. Which of the following can produce hot water to drive generators?
A. Solar car
B. Solar cells
C. Solar ponds
D. Solar heating
E. Solar batteries

Pembahasan: Jawaban ada di paragraf 2 "In one of the experiments, solar ponds can produce hot water to drive generators."

2. Which of the following statements does not agree with the text?
A. Solar energy can only be harnessed in bright sunlight
B. Solar energy is cheaper than any other fossil fuel
C. Solar energy is non-polluting
D. Solar ponds produce hot water to drive generators
E. The main important device to harness solar energy is cheap

Pembahasan: In addition, to convert sunlight directly into electricity, solar cells are needed. Although they are very cheap to run, relatively they are expensive to buy and many people can’t afford them. [last paragraph]

3. From the text, we know that
A. Converting solar energy into electricity is expensive
B. Solar energy generators can be found in most houses
C. It is easy to convert solar energy into electricity
D. The potential source of solar energy can only be found in desert areas
E. Most of people in bright sunny areas use solar energy
Readmore → Contoh Teks Discussion & Jawaban (updated)

Teks Discussion dan jawaban (Land Reclamation)

This text is for questions 1 to 3.

Land Reclamation

Land reclamation will definitely increase land area for a certain country. More land has been made available for development. More buildings and infrastructure can be built. 

However, much greenery has been removed in order for the land needed. Land reclamation can be damaging to corals and marine life. Corals are usually moved to another place when land is to be reclaimed. The corals might not be able to survive in that certain habitat, and thus die out. In some countries, where the project is large-scale, they do not even bother to re-plant the corals elsewhere, instead just reclaim the land on their habitat, causing them to die out immediately. Marine life, such as fish, might not have enough food after the plantations are destroyed due to reclamation of land. This applies to the food chain. The water might also be polluted from the soil used to reclaim land, causing the fish to die and blocking out sunlight, depriving the underwater plants of growth. Marine habitats are also destroyed; therefore, the marine creatures would be forced to move to another new habitat. Some might not be able to adapt, and thus die out. Some would just die without even finding a new habitat, as they cannot move long distances in water. 

Finally, the reasons and examples look tempting to humans, but marine life is life too! We should try to protect it as much as possible, instead of just focusing on the advantages.

1. The purpose of the text is to ....
A. show different views about land reclamation.
B. influence readers to support land reclamation.
C. persuade readers to support land reclamation.
D. explain how important land reclamation is.
E. criticize about land reclamation.

2. The reader learns from the text that the corals should be replanted because ....
A. they can survive elsewhere easily.
B. they make fish have their hiding place.
C. they could block out sunlight for the fish.
D. their habitat can be used to reclaim again.
E. they could survive as the source of food for fish.

3. What do paragraphs 2 and 3 tell about?
A. Both paragraphs tell the opinion that support and reject the idea of land reclamation.
B. Paragraph 2 tells about the opinion that support land reclamation while paragraph 3 tells about its detail.
C. Paragraph 2 tells about the opinion that support land reclamation while paragraph 3 presents the conclusion.
D. Paragraph 2 tells about the opinion that is against land reclamation while paragraph 3 presents the opinion that support it.
E. Paragraph 2 tells about the opinion that is against land reclamation while paragraph 3 presents the conclusion.

Sumber: Soal asli UN SMA/MA IPA 2019.

Keyword: discussion text dan soal, discussion text dan jawaban, teks discussion dan jawaban untuk SMA.
Readmore → Teks Discussion dan jawaban (Land Reclamation)

Jurusan Pend. Bahasa Inggris di Makassar yang Terakreditasi (April 2021)

Berikut daftar lengkap universitas yang menyedikan prodi/jurusan Pendidikan Bahasa Inggris (PBI) di daerah Makassar. Di tabel berikut juga kami berikan informasi peringkat akreditasi prodi masing-masing. Saat ini hanya Universitas Negeri Makassar yang telah mendapatkan akreditasi A. Sementara kampus Institut Parahikma Indonesia (IPI) merupakan satu-satunya kampus yang terakreditasi C. Saat ini prodi PBI IPI sedang mempersiapkan diri untuk pengajuan akreditasi ke B.

Nomor

Perguruan Tinggi

Tahun SK

Peringkat

Tanggal Kedaluwarsa

1

Institut Parahikma Indonesia

2019

C

2024-09-17

2

Sekolah Tinggi Keguruan Dan Ilmu Pendidikan YPUP Makassar

2021

B

2026-01-30

3

Universitas Bosowa Makassar

2017

B

2022-10-10

4

Universitas Islam Makassar

2019

B

2024-04-02

5

Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar

2016

B

2021-06-02

6

Universitas Megarezky

2020

B

2025-10-06

7

Universitas Muhammadiyah Makassar

2017

B

2022-12-12

8

Universitas Muslim Indonesia

2019

B

2024-07-23

9

Universitas Negeri Makassar

2017

A

2022-12-05


Sumber: Website resmi BAN PT.
Readmore → Jurusan Pend. Bahasa Inggris di Makassar yang Terakreditasi (April 2021)

Download soal UN SMA Bahasa Inggris 2019

Berikut kami cantumkan naskah asli soal UN (Ujian Nasional) untuk mata pelajaran bahasa Inggris per tahun 2019.

Untuk download file nya, silahkan klik: file asli UN 2019 SMA/MA IPA Bahasa Inggris


Keyword pencarian: download PDF soal UN bahasa Inggris 2019; soal UN bahasa Inggris 2019 PDF; naskah UN bahasa Inggris 2019

Readmore → Download soal UN SMA Bahasa Inggris 2019

Soal STAN Bahasa Inggris dan Pembahasan Jawaban 2017

Soal STAN Bahasa Inggris dan Pembahasan Jawaban 2017

Gambar naskah asli soal STAN bahasa Inggris (Error Recognition)


151. Neither of those students have a clue to solve the mathematics problem assigned by the teacher. 

Jawaban
Have --> has

Pembahasan
  • Neither/either of + singular verb
  • Neither/either + noun + nor/or + plural noun + plural verb
  • Neither/either + noun + nor/or + singular noun + singular verb

152. The journalist says that the number of people involved in that demonstration are more than two hundreds people.

Jawaban:
  • are --> is
  • two hundreds people --> two hundred people
Nampaknya ada kesalahan pengetikan pembuat soal, sehingga ada 2 kunci jawaban yang bisa benar. 
Pembahasan
  • The number of (jumlah dari)--> singular verb
  • A number of (beberapa) --> plural verb
  • hundreds (pakai `s) --> ratusan
  • Jika hanya mengatakan ratus (bukan ratusan), tidak perlu menggunakan `s` di akhir hundred.
  • two hundred students, a hundred books, three hundred children, hundreds of children. 

153. One of the jobs of architecture is to develop the main buildings and the surrounding landscape and spaces. 

Jawaban: nampaknya yang diminta `an architect` (Noun Person), bukan `architecture` (Noun Thing). 
  • One of the jobs of an architect --> salah satu tugas/pekerjaan dari seorang arsitektur 
  • Cek materi 'noun thing vs noun person' di sini: https://youtu.be/-Qx6eKSnBb8

154. Only few people in that meeting agreed that Nancy deserved getting the appreciation.

Jawaban: getting --> to get
Pembahasan

155. The Oriental Tower is in the centre of the town, opposite with the river which is famous for its styles.

Jawaban: opposite with --> opposite
`Opposite` tidak perlu pakai `with`

156. On March, the public was shocked by a video of female students mixing prayer movements with dancing 

Jawaban: On --> In
  • In + year (in 1992, in 2021)
  • In + month (e.g., in January, in April)
  • On + day (e.g., on Monday, on Friday)

157. After waiting for so long, our government finally declared International Workers Day as the national holiday. 

Jawaban: Nampaknya `as a national holiday`. 
  • The --> menandakan national holiday tertentu, sementara di sini, umum. Internatioanl Workers Day hanyalah salah 1 nationa holiday dan masih banyak yang lain.
  • He`s selected as an English teacher in this school. (Diangkat sebagai seorang guru bahasa Inggris; yang berarti masih ada guru bahasa Inggris lain).
  •  He`s selected as the English teacher in this school. (Diangkat sebagai satu-satunya guru bahasa Inggris di sekolah ini.)

158. My brother told us that he once hiked a Mount Lawu on the East and Central Java border.

Jawaban: article `a` sebelum Mount Lawu perlu dihilangkan.

159. Chinese people adore cats much because of their ability to kill mice, their bravery and have smooth fur. 

Jawaban: have --> their
Pembahasan
  • Ini terkait materi `parallel structure`.
  • because of their ability to kill micetheir bravery and their smooth fur.
  • Pelajari tentang materi ini di sini: https://youtu.be/fekHYlidums 

160. The deeper the ocean, the least sun light can reach the bottom.

Jawaban: the least --> the less 
Ini materi comparative. Cek materinya di sini: https://youtu.be/ZFiVgnJAXz4 
Readmore → Soal STAN Bahasa Inggris dan Pembahasan Jawaban 2017