“Jika anak Adam meninggal, maka amalnya terputus kecuali dari tiga perkara, sedekah jariyah (wakaf), ilmu yang bermanfaat, dan anak shaleh yang berdoa kepadanya.” (HR Muslim).

Aug 2, 2013

Contoh Soal Report Text SMP dan Pembahasan Jawaban

Contoh Soal Report Text SMP dan Pembahasan Jawaban


Gambar Yogya Kembali Monument
Gambar Yogya Kembali Monument
Di bawah ini kami menyediakan contoh soal report text SMP dan pembahasan jawaban yang sekiranya dapat membantu adek-adek dalam hal menambah referensi bacaan yang kelak dapat meningkatkan kemapuan adek siswa SMP atau pun MTS dalam hal membaca teks berbahasa Inggris. Sumber soal merupakan soal UN (Ujian Nasional) tahun akademik 2010/2011. Untuk pembahasan dibahas oleh Jogja Teachers Club.

Contoh Soal Report Text SMP

The following text is for questions 4 to 6.

The Yogya Kembali Monument is located in Yogyakarta. It is three kilometres north of the Yogya city centre in the Jongkang village of the Sleman Regency. The monument was inaugurated on June 29th, 1985 to commemorate the historic Indonesian struggle for independence. Yogya Kembali means Yogya Returns, as a reminder of the returning of the Indonesian Republic Government.

There are two sections of the Yogya Kembali Monument. The first section of the Cureng Aircraft is on the eastern gate, while the other section of Guntai Aircraft stands closer to the western entrance of the monument. The Monument has two wheeled-machine guns which can be seen from a podium towards the eastern and the western side. In the southern end of the yard, there is a wall engraved with 420 names of freedom fighters who lost their lives during a great struggle, from December 19th, 1948 to June 29th, 1949. A poem by Chairil Anwar, titled Karawang Bekasi, is written on one side of the wall dedicated to these unknown patriots.

The Yogya Kembali Monument is surrounded by fish ponds. It is divided into four alleys which lead to the main building. The main building consists of different floors displaying a wide range of collections during and after the war times. It shows dioramas, carved reliefs or collection of clothes and weapons.

4. What can be found in the western entrance of the monument?
A. Two wheeled machine guns.
B. A replica of the Guntai Aircraft.
C. A replica of the Cureng Aircraft.
D. A wall engraved with 420 names of freedom fighters.

5. What is the topic of the text above?
A. Yogyakarta.
B. The Guntai Aircraft.
C. The Yogya Kembali Monument.
D. The history of Indonesian struggle.

6. From the text above we can conclude that ....
A. the collection during and after the war is displayed outside the building
B. the Yogya Kembali Monument is surrounded by fish ponds
C. dioramas can be seen in one of the four alleys
D. the main building has only one floor

Pembahasan Jawaban

4. Jawaban dapat ditemukan pada kalimat ke dua paragraf ke dua. The first section of the Cureng Aircraft is on the eastern gate, while the other section of Guntai Aircraft stands closer to the western entrance of the monument. Jawaban yang benar yaitu B (A replica of the Guntai Aircraft.)

5. Teks ini mendeskripsikan Monumen Yogya kembali karena informasi rinci tentang Monumen Yogya kembali dideskripsikan dari awal hingga akhir paragraf. Jadi, jawaban yang sesuai bacaan yaitu jawaban C (The Yogya Kembali Monument.)

6. Jawaban dapat ditemukan di kalimat pertama paragraf ke tiga: The Yogya Kembali Monument is surrounded by fish ponds.

Referensi Utama: Soal UN 2010/2011 oleh Jogja Jeachers Club.

Don't Miss



0 comments:

Post a Comment